Terug naar aandoeningen

 

Coeliakie

Wat is Coeliakie (glutenintolerantie)

Coeliakie (spreek uit: seuliakíé) is een intolerantie voor gluten. Dit betekent dat je gluten niet kunt verdragen. Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. In een gezonde darm zorgen de darmvlokken ervoor dat voedingstoffen uit de voeding goed worden opgenomen door het lichaam. Door het eten van gluten is bij mensen met coeliakie het slijmvlies van de dunne darm beschadigd en soms geheel verdwenen. Hierdoor kan je darm zijn werk niet goed doen.

Coeliakie is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat je antistoffen maakt tegen je eigen weefsels. Coeliakie komt ook regelmatig voor in relatie met andere auto-immuunziekten, zoals diabetes type 1 en schildklierafwijkingen. Ook komt geregeld lactose-intolerantie en botontkalking voor. Dit zijn overigens geen auto-immuunziekten.

De precieze oorzaak van coeliakie is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat erfelijkheid een rol speelt en het lijkt dat coeliakie wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische (erfelijke) en omgevingsfactoren. Hierdoor heeft een kind een verhoogde kans van 5-10% op coeliakie wanneer één van de ouders coeliakie heeft.

Bij sommige mensen is de darm al zo lang beschadigd,  dat deze niet meer kan herstellen. Dat heet ‘refractaire coeliakie’. Een glutenvrij dieet werkt dan niet meer en er is een verhoogd risico op kanker.

Klachten en symptomen

Bij coeliakie kunnen de klachten per persoon verschillen. Sommigen hebben hele heftige klachten en sommigen hebben geen klachten. 

Symptomen en klachten die voor kunnen komen bij coeliakie zijn:

•    Buikpijn
•    Braken
•    Obstipatie
•    Opgezette buik
•    Verminderde eetlust
•    Aanhoudende diarree
•    Vettige ontlasting

Wanneer je lang met onbehandelde coeliakie rondloopt, raakt de darmwand ernstig beschadigd.
In dat geval kunnen onderstaande symptomen voorkomen:

•    humeurig
•    vermoeid
•    botontkalking
•    niet lekker in je vel zitten

Invloed van voeding

Coeliakie is een chronische ziekte. Een glutenvrij dieet is de enige behandeling en dit moet het hele leven strikt worden gevolgd. Door het nauwkeurig volgen van een glutenvrij dieet kunnen de darmvlokken zich herstellen en nemen de klachten langzamerhand af. Het darmslijmvlies kan pas na 1 of 2 jaar geheel herstelt zijn. 

Wat doet de diëtist?

De diëtist helpt je met het samenstellen van een goed voedingspatroon. Als gevolg van de coeliakie kan er een tekort zijn aan vitaminen en mineralen, bijvoorbeeld foliumzuur, vitamine B12 en ijzer. Gluten komt ook voor in veel producten waar je het niet direct in verwacht. Zij kan je daarbij helpen.

Contact?

Neem voor meer informatie of een gesprek vrijblijvend contact op.


Bronnen

www.ncv.nl
www.mlds.nl