Terug naar aandoeningen

 

Overgewicht en obesitas

Wat is overgewicht en obesitas?

Bij overgewicht en obesitas is je energiebalans verstoord doordat de energie-inname
hoger is dan het energieverbruik. Hierdoor wordt er teveel overtollig vet in je lichaam opgeslagen. Bij volwassenen is er sprake van overgewicht bij een BMI (Body Mass Index) van 25 tot 29,9 kg/m2 en van obesitas bij een BMI van 30 kg/m2 en hoger. Voor kinderen worden andere afkapwaarden gehanteerd. 
 
Hoe hoger de Body Mass Index (BMI) hoe meer risico op gezondheidsproblemen. Mensen met ernstig overgewicht (obesitas) lopen meer risico’s op het krijgen van diabetes type II, hart- en vaatziekten, diverse vormen van kanker, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, gewrichtsproblemen, vruchtbaarheidsproblemen. 

Je Body Mass Index zegt echter niet hoe het vet over het lichaam verdeeld is. Bij de één zit het rond de middel, bij de ander op de billen en heupen. Het ziekterisico neemt meer toe wanneer je veel vet rond je middel hebt in vergelijking met veel vet op bijvoorbeeld heupen en dijen.

Wat doet de diëtist?

De diëtist helpt je bij het aanpassen van je leefstijl. Ze maakt de noodzakelijke aanpassingen in je voeding en kijkt hoe die aansluiten bij jouw wensen en voorkeuren.Ook helpt ze bij de mogelijke gevolgen van overgewicht, bijvoorbeeld als je hoge bloeddruk of diabetes type 2 hebt.

Contact?

Neem voor meer informatie of een gesprek vrijblijvend contact op. 

Bronnen

www.voedingscentrum.nl