Terug naar aandoeningen

 

Lactose-intolerantie


Wat is lactose-intolerantie?

Lactose, ook wel melksuiker genoemd, is een suiker die voorkomt in de melk. Om lactose te kunnen verteren heb je het enzym lactase nodig. Lactase wordt aangemaakt in de darmwand van de dunne darm. Bij onvoldoende lactase kan de lactose niet of niet volledig verteert worden. Hierdoor kan het lichaam het onverteerde melksuiker niet opnemen. Dit heet “lactosemalabsorptie”. Lactose komt onverteerd in de dikke darm en hierdoor kunnen klachten ontstaan. Niet iedereen heeft last van klachten door de verminderde opname van lactose. Wanneer je wel last hebt van klachten, spreken we van lactose-intolerantie. Lactose-intolerantie kan al bij de geboorte aanwezig zijn maar de intolerantie kan ook op latere leeftijd ontstaan.

Er zijn drie vormen van lactose-intolerantie met ieder een eigen oorzaak. Primaire lactose-intolerantie, wat ontstaat door onvoldoende productie van het enzym lactase, is de meest voorkomende vorm. 

Allergie of intolerantie?

Een voedselintolerantie mag niet worden verward met een voedselallergie. Een allergie is een abnormale reactie van het afweersysteem op bepaalde stoffen (allergenen). Deze allergenen moeten volledig vermeden worden omdat hele kleine hoeveelheden al heftige reacties kunnen veroorzaken. Bij een intolerantie is het afweersysteem niet betrokken. Bij lactose-intolerantie kunnen wel kleine hoeveelheden lactose verdragen worden. 

Klachten en symptomen

De ernst van je klachten zijn afhankelijk van de hoeveelheid lactase die nog in de darm wordt gemaakt, de samenstelling van de voeding en de hoeveelheid bacteriën (darmflora) in je dikke darm. In de dikke darm leven veel bacteriën. Deze bacteriën gaan lactose afbreken. Hierdoor komen veel extra gassen, vetzuren en darmprikkelende stoffen vrij. Daarnaast trekt lactose in de dikke darm vocht aan. 
klachten die voor kunnen komen bij lactose-intolerantie zijn:

•    Buikpijn
•    Krampen
•    Winderigheid
•    Diarree
•    Opgezette buik

Invloed van voeding

Het weglaten van lactose uit de voeding zorgt ervoor dat de klachten verdwijnen. Het is vaak niet nodig om helemaal lactosevrij te eten. Kleine hoeveelheden lactose geven meestal geen klachten en zijn dan ook niet schadelijk. 

In zure melkproducten zoals gewone yoghurt, kwark en karnemelk zit veel minder lactose. Ook Nederlandse (harde) kaas bevat nauwelijks lactose. Deze producten worden door de meesten goed verdragen. Lactose komt echter ook voor in andere producten dan alleen zuivel. Daarnaast wordt het ook toegevoegd aan medicijnen en voedingssupplementen. 

Wat doet de diëtist?

De diëtist helpt met het samenstellen van een volwaardig voedingspatroon zodat er geen tekorten ontstaan. Ze helpt met het bepalen hoeveel lactose je kunt verdragen, want dit verschilt van persoon tot persoon. Ook kan ze adviseren welke producten je beter niet meer kunt nemen en geeft ze advies over enzympreparaten. 

Contact?

Neem voor meer informatie of kennismaking vrijblijvend contact op.

Bronnen

www.mdls.nl
www.voedingscentrum.nl