Terug naar aandoeningen

 

Diabetes Gravidarum (Zwangerschapsdiabetes)

Wat is Diabetes Gravidarum?

Diabetes Gravidarum wordt ook wel zwangerschapssuiker of zwangerschapsdiabetes genoemd. Wanneer een vrouw deze vorm van diabetes krijgt, is dit meestal vanaf de 24e week van de zwangerschap, maar het kan ook eerder. Ongeveer één op de twintig zwangere vrouwen krijgt zwangerschapsdiabetes. Zwangerschapsdiabetes verdwijnt meestal weer na de bevalling.

In het lichaam van een zwangere vrouw verandert veel. Normaal zorgt het hormoon insuline, gemaakt in de alvleesklier, ervoor dat de bloedsuiker binnen bepaalde waarden blijft. Bij een normale zwangerschap gaat de alvleesklier méér insuline aanmaken, maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dit onvoldoende en blijft de bloedsuiker te hoog.

Bij zwangerschapsdiabetes is het volgen van een dieet en beweging vaak voldoende. Soms is ook medicatie nodig.

Invloed van voeding?

Glucose (bloedsuiker) wordt gevormd uit koolhydraten afkomstig uit de voeding en komen in het bloed wanneer je voedingsmiddelen die koolhydraten bevatten eet. Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor het lichaam.
Voor de gezondheid van moeder en kind is het belangrijk een goede bloedglucosespiegel te hebben Het is van belang om de koolhydraten die je binnenkrijgt met eten en drinken goed te verdelen over de dag.

Wat doet de diëtist?

De diëtist helpt bij het samenstellen van een volwaardige voeding zodat er geen tekorten ontstaan en zorgt voor een goede koolhydraatverdeling voer de dag. Daarnaast kan ze ook advies geven hoe je met koolhydraten kunt variëren, dit is zeker belangrijk als je insuline gaat gebruiken.

Contact?

Neem voor meer informatie of een gesprek vrijblijvend contact op.

Bronnen

www.diep.nl
www.diabetesfederatie.nl