Mijn hele leven ben ik al met
voeding bezig geweest. Al vroeg
wist ik dat ik er iets mee wilde
gaan doen, dat het onderdeel van
mijn werk moest gaan worden.

Lydia Schotema

 

Mensen mens

Mijn visie als diëtist is dat je een mensen mens moet zijn! Ik luister graag naar mensen en daar waar mogelijk probeer ik een goed advies te geven.
Laat ik een voorbeeld geven:

Tijdens mijn opleiding Voeding en Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam heb ik gewerkt in een 1e lijn diëtistenpraktijk en in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis waar ik veel ervaring heb opgedaan met de begeleiding van kankerpatiënten.

Wat ik merkte is dat door mijn belangstelling, empathie en inlevingsvermogen, patiënten zich snel op hun gemak voelden bij mij. Ze waren snel bereid belangrijke zaken met mij te delen, waardoor ik samen met de patiënt tot een goed advies kwam.

Mijn andere kwaliteiten als analytisch- en oplossend vermogen bleken ook een belangrijke competentie voor het stellen van de diagnose en het maken van het voedings- en behandelplan.

Dat onderzoek en analyse me op het lijf is geschreven bleek uit mijn afstudeer opdracht die ik heb gedaan voor Wageningen University, afdeling Humane Voeding. Ik heb onderzocht wat het effect van een voedingsvezelsupplement is op de totale energie-inname bij gezonde volwassenen tussen de 18 en 30 jaar. Hiervoor heb ik de NVVL jaarprijs (Network for Food Experts) voor beste scriptie ontvangen, waar ik bijzonder trots op ben!

Wil je meer weten? Lees hier over mijn scriptie: kennisbank.hva.nl/nl/record/441536 of kennisbank.hva.nl/document/478429. En wil je meer weten of abc, lees dan dit:
www.evmi.nl/mensen-en-bedrijven/nvvl-jaarprijs-verbon-karsten-schotema/


Docent opleiding Voeding en Diëtetiek

Voor mij was het een hele eer dat ik dat ik na mijn studie werd teruggevraagd om les te komen geven op de opleiding. Met veel plezier heb ik afgelopen 2 jaar les gegeven in de vakken Food Science, Product Management, Communicatie en Gesprekstechnieken.


De diëtist Lydia

Na mijn studie werd ik ook gevraagd te komen werken bij De Zoete Appel in Amsterdam. Bij de Zoete Appel gaf ik voedingsvoorlichting en dieetadviezen aan kinderen, jongeren en volwassenen. Het was een prima ervaring en merkte dat ik in dit vakgebied mijn passie voor voeding goed kwijt kon!

Ik heb er op verschillende locaties gewerkt, waardoor ik veel ervaring heb opgebouwd met verschillende type mensen. Jong, oud; dik, dun; ziek, terminaal; gelovig, niet gelovig; allochtoon, autochtoon. Alle soorten mensen en vele geaardheden heb ik mogen helpen!

En dat is heel belangrijk. Niet alleen in de analyse fase, maar ook om te bepalen wat het juiste plan is wat bij jou als patiënt past. Ik kan dus in een voedingsschema goed meedenken in eetgewoonten en kruiden en specerijen die de patiënt gewend is. Want in iedere keuken Frans, Chinees, Marokkaans, Turks of gewoon Nederlands, zijn hele gezonde maaltijden te bereiden.

Bij de Zoete Appel heb ik de praktijk in Duivendrecht uitgebouwd.


De ondernemer Lydia

Jarenlang heb ik gewerkt in diverse commerciële functies. Jarenlang ben ik werkzaam geweest bij diverse beursorganisatoren zoals de Jaarbeurs, RAI en Brabanthallen. De laatste jaren had ik een eigen organisatie-en communicatiebureau wat zich richtte op het organiseren van congressen en beurzen.  
Toen ik begon met de studie Voeding en Diëtetiek heb ik altijd gedacht ooit mijn eigen praktijk op te willen zetten.