Terug naar aandoeningen

 

Ondergewicht

Wat is ondergewicht?

Ondergewicht betekent dat je minder weegt dan goed is voor je gezondheid. Je bent dan te licht voor je lengte. Een te laag gewicht kan een risico voor je gezondheid zijn. Daarom is het belangrijk om aan te komen. Er is sprake van ondergewicht bij een BMI van 18,5 of lager. Body Mass Index (BMI) is de verhouding tussen het gewicht en lengte. Het is een maat om een indruk te krijgen of je gewicht gezond is. Het meet niet de lichaamssamenstelling. 

Er zijn verschillende oorzaken voor ondergewicht. Er kan sprake zijn van een ziekte of door gebrek aan eetlust. Ook een eetstoornis of depressiviteit kunnen ondergewicht veroorzaken Sommige mensen eten voor hun gevoel voldoende en gezond, maar komen toch niet (genoeg) aan. In sommige gevallen speelt de leefstijl een rol daarbij, bijvoorbeeld wanneer mensen geen tijd nemen om rustig te eten. 

Klachten en symptomen 

Een te laag gewicht kan risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen. Door een tekorten aan voedingstoffen vermindert de conditie en ben je sneller lusteloos en moe. De kans op botbreuken en botontkalking toe wanneer je BMI lager is dan 18,5

Invloed van voeding

Wanneer je wilt aankomen, is het belangrijk dit op een gezonde manier te doen. In gewicht aankomen gaat niet van de een op de andere dag en je moet geduld hebben. Je lichaam heeft tijd nodig om aan het nieuwe voedingspatroon te wennen. Eén kilo gewichtstoename in 1 maand is al een goed resultaat. 

Wat doet de diëtist?

De diëtist beoordeelt je huidige voedingspatroon en bekijkt samen met jou waar aanpassingen mogelijk zijn. Ze adviseert hoe je bijvoorbeeld meer energierijke voedingsmiddelen kunt binnenkrijgen en meer eetmomenten kunt inplannen. Wanneer het aankomen niet snel genoeg gaat en het bijna onmogelijk is om dit alleen met voeding te bereiken, kan extra drinkvoeding een oplossing bieden. Drinkvoeding bestaat in allerlei soorten en smaken. De diëtist zal je hierin begeleiden. 

Contact?

Neem voor meer informatie of een gesprek vrijblijvend contact op. 


Als je in korte tijd veel afvalt zonder dat er een aanwijsbare reden voor is, kun je het beste naar de huisarts gaan. Ga bij het vermoeden van een eetstoornis altijd naar de huisarts.


Bronnen

www.voedingscentrum.nl